Hlađenje s toplinskim pumpama

Hlađenje s toplinskim pumpama moguće je ostvariti samo s određenim modelima. U osnovi se razlikuje aktivno i pasivno hlađenje. Toplinske pumpe s aktivnim hlađenjem najsličnije su klima uređajima. Najviše su korištene u izvedbi na zrak a tijekom hlađenja dolazi do potrošnje el. energije za pogon kompresora.

Ljeti su temperature unutar boravišnog prostora u pravilu više nego u zemlji ili podzemnim vodama. U tom slučaju mogu se niže temperature zemlje odnosno podzemnih voda koje zimi služe kao izvor topline, iskoristiti za izravno prirodno hlađenje boravišnog prostora. To je tzv. pasivno ili prirodno hlađenje.

Zbog visokih vanjskih temperatura ljeti, zrak nije pogodan izvor. Kako se kod ove vrste hlađenja ne koristi kompresor troškovi korištenja el. energije su minimalni. Pasivnim hlađenjem općenito se ne može ostvariti isti rashladni učin kao kod aktivnog hlađenja tako da je ovaj sustav efikasan kod manjih zahtjeva za hlađenjem.

Učin hlađenja ovisan je o veličini izvora topline i njegovoj temperaturi koja može biti podvrgnuta oscilacijama ovisno o godišnjem dobu. Najbolje rezultate kod prirodnog hlađenja daju podzemne vode kod kojih je približno konstantna temperatura tijekom cijele godine a kreće se 8 - 12ºC. Sustav sa zemljanim kolektorima za prirodno hlađenje nije efikasan jer zemlja (dubina 1,5 m) tijekom ljeta akumulira dosta topline prirodno od sunca ali i od otpadne topline uslijed hlađenja. Zemljane sonde su nešto kvalitetnije rješenje za hlađenje od zemljanog kolektora (nema direktog utjecaja sunca) ali i ovdje treba obratiti pažnju na količinu otpadne topline koja se hlađenjem "gura" u sondu.

Većina suvremenih toplinskih pumpi ima funkciju "prirodnog hlađenja" ima integriranu u regulacijskom uređaju. Kod pumpi sa prirodnim hlađenjem istovremeno se u ljetnim mjesecima može ostvariti i priprema sanitarne vode. Za pasivno hlađenje pogodni su sljedeći sustavi: ventilator-konvektori (fancoili), rashladni stropovi, podno grijanje.

Kod većih zahtjeva za hlađenjem preporuka je uzeti zasebni uređaj za aktivno (kompresorsko) hlađenje ("chiller"). Toplinska pumpa je u ovoj kombinaciji maksimalno učinkovita na grijanju a "chiller" na hlađenju.

MC Solar d.o.o.

Specijalizirana tvrtka za primjenu obnovljivih izvora energije i naprednih tehnologija
Zadvorska 19 10 020 Zagreb

Tel: 01/ 6537 960
Fax: 01/ 6537 960
Mob: 091/ 9174 747
mail: info@mcsolar.hr

Pošaljite nam e-mail upit